Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna odsłona sernika z owocami. Mięciutki, kremowy, pyszny :)
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 76
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44346
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 49
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 76
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44346
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 49
Składniki
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mielone migdały wymieszać z mąką i z cukrem. Dodać jajko, masło w kawałkach i wodę. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść szybko gładkie ciasto. Mniej więcej połowę ciasta rozwałkować na kształt koła na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć ciastem dno formy. Z reszty ciasta rozwałkować 5-centymetrowe paski i wykleić nimi boki formy. Ciasto docisnąć do formy, a dno i boki ciasta połączyć ze sobą. Ponakłuwać widelcem. Formę wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i śmietaną. W 2 jajkach oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka, pozostałe jajka, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową zmieszać z masą serową. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami i borówkami.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60-70 minut. Po upieczeniu sernik przykryć folią aluminiową i pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Sernik udekorować płatkami i borówkami.