Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik z gruszkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Cytrynę wyszoruj, sparz. Skórkę zetrzyj na tarce i wyciśnij z cytryny sok. Odlej 2 łyżki, pozostałym sokiem skrop pokrojone gruszki.
Jajka, rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do miski włóż miękką margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodawaj po łyżce sera, a potem proszek budyniowy, skórkę otartą z cytryny oraz 2 łyżki soku. Na koniec przełóż do masy sernikowej pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej masę serową, na wierzchu ułóż pokrojone gruszki. Piecz około 60 minut w temperaturze 180° C.
80 minut, porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie