Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodkie kawowe chmurki"
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 94
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 163
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 94
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 163
Składniki
Zagotuj mleko i wodę, dodaj cukier, masło i szczyptę soli. Wsypuj małymi porcjami przesianą mąkę, cały czas energicznie ucierając drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie lśniące, przełóż je do miski, przestudź. Dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną pergaminem paski o długości ok. 7 cm. Każdy posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w 190 st. przez 20 minut, na złoty kolor.
Zrób krem: mleko podgrzej z połową cukru i kawą. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodaj mąkę, wymieszaj. Żółtka zalej ciepłym mlekiem, ubijając trzepaczką. Podgrzewaj, aż krem zgęstnieje. Gdy przestygnie, dodaj masło i zmiksuj.
lukru utrzyj na gładko. Eklerki przekrój wzdłuż, przełóż kremem i polukruj. Ew. posyp wiórkami czekoladowymi.Źródło: Tina