Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie chcę tu pisać, że taki sposób na upieczenie babeczek jest mój bo akurat może ktoś już tę metodę stosował. Ja bynajmniej czegoś takiego nie spotkałam i wpadłam na pomysł aby babeczki upiec w słoikach. Ważne jest aby słoiki były proste, bo z takich zwężanych u góry lub w innych kształtach trudno byłoby je wyjąć. A z takich same wyskakują.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22502
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 127
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22502
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 127
Składniki
Wyparzone i suche słoiki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. ( proponuję użyć 5 słoików 300 ml lub 4 o pojemności 350 ml, bo mi trochę ciasta wypłynęło ). Mąkę przemieszać widelcem z cukrem i proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej wlać mleko, olej, dodać jajka i dżem i też widelcem wymieszać. Do płynnych składników wsypać suche i wymieszać ale niedbale. Ciasto rozdzielić do przygotowanych słoiczków. Słoiki umieścić na dowolnej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 175 stopni ( w zależności od piekarnika ) na drugi poziom od dołu i piec 30 - 35 minut. Upieczone babeczki wyjąć ze słoików ( wychodzą bez problemu ) i oprószyć cukrem pudrem.