Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Smaczny przekładaniec"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Z mąki, miękkiej margaryny, jajek, drożdży i cukru przygotuj gładkie ciasto. Podziel je na 4 części i z każdej uformuj bochenek. Ciasto włóż na godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj borówki, cukier wanilinowy, cynamon i dobrze wymieszaj. Według potrzeby dodaj cukier.
Zagotuj mleko z makiem, cukrem i skórką z cytryny. Odstaw nadzienie i dopraw rumem. Każdy bochenek rozwałkuj na cienki, prostokątny placek. Poprzekłuwaj widelcem i trzy upiecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (170 °C przez ok. 15 minut).
Potem dwa z nich posmaruj jabłkami, a ostatni makiem. Poukładaj jeden na drugim i przykryj surowym plackiem. Wstaw do piekarnika. Dopiekaj w temperaturze 160 °C przez ok. 30 minut. Odstaw na noc, krój przed podaniem.
Czas przygotowania: ok. 100 minut Cena porcji: ok. 2 zł Kalorie: porcja 346 kcalŹródło: Na żywo