Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Smakowita choinka"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż ciasto francuskie i w każdym płacie ciasta wytnij nożem 2 jednakowe trójkąty równoramienne.
Białko ubij na pianę i wymieszaj z masą makową. Jeden trójkąt ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj masą makową. Przykryj drugim trójkątem. Ponacinaj ciasto po bokach, zostawiając nieprzecięty pionowy pasek szerokości pieńka, na dole odetnij ostatnie gałęzie, by pieniek był widoczny. Gałązki choinki skręć wokół własnej osi i sklej końcówki. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, udekoruj migdałami i żurawiną.
Piecz w 200oC ok. 15 min, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Przed podaniem choinkę posyp cukrem pudrem.Źródło: Takie jest życie