Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tarty użyłem mrożonych truskawek. Chciałem, żeby pozostał kwaskowaty smak owoców, dlatego użyłem niewielkiej ilości cukru. Słodkie mascarpone całkowicie zaspokaja potrzebę słodkości.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem na jednorodną masę. Ciasto włożyłem do woreczka foliowego i schowałem na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowałem i umieściłem w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie idzie to idealnie, więc nie należy się przejmować, masa jest elastyczna łatwo można zalepić dziury i pęknięcia. Po bokach zrobiłem brzegi około 3 cm.
Spód piekłem około 25 minut w 200 stopniach (termoobieg).
Truskawki wrzuciłem do rondelka i podgrzewałem do chwili gdy zaczęły się rozpadać. Gotowałem mieszając do chwili aż zaczęły gęstnieć. Do truskawek dodałem cukier, a na koniec rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Całość wystudziłem. Gdy masa truskawkowa zaczęła tężeć przełożyłem ją na upieczony, ostudzony spód i wstawiłem do lodówki.
Śmietaną ubiłem z cukrem pudrem, a następnie powoli ubijając dodawałem mascarpone. Gotowy krem wyłożyłem na masę truskawkową. Z wierzchu posypałem startą ciemną czekoladą.
Tartę przechowuję w lodówce.