Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik gruszkowy"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Biszkopt: białka ubijam z cukrem, dodaję żółtka, potem mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy o śr. 26 cm. Piekę w temp. 170°C ok. 25 min.
Masa gruszkowa: gruszki obieram, usuwam nasiona, kroję w kostkę. Dodaję do nich cukier wanilinowy, szkl. wina i doprowadzam do wrzenia. Całość prażę pod przykryciem, aż owoce się rozpadną. Dodaję galaretkę, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Stale mieszając, doprowadzam do wrzenia i rozpuszczenia się galaretek. Nie gotuję!
Poncz: kawę zaparzam, studzę. Łączę z amaretto i nasączam tym biszkopt. Na obwodzie tortu ciasno układam (w pionie) rurki waflowe, wylewam wystudzoną masę gruszkową i chłodzę w lodówce ok. 30 min.
Masa z bitej śmietany: ubijam mikserem śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładam na masę gruszkową i wyrównuję szpatułką z ząbkami. Wierzch posypuję cynamonem i dekoruję. Wstawiam do lodówki na ok. 2 godz.Źródło: Kobieta i życie