Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik jabłkowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 147
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 147
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Masło utrzeć z 12,5 dag cukru i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Wlać ajerkoniak. Szybko wymieszać mikserem na gładkie ciasto. Tortownicę o śr. 24 cm posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Wystudzić.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, skropić cytryną, podlać winem. Gotować 3-5 minut, osączyć. Proszek budyniowy wymieszać z 7,5 dag cukru i 6 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka, wlać rozrobiony budyń, dodać plasterki jabłek. Gotować minutę.
Rozsmarować na upieczonym spodzie. Wstawić do lodówki na godzinę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Wyłożyć na wierzch ciasta. Torcik udekorować plasterkami suszonych jabłek.Źródło: Życie na gorąco