Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik migdałowy z dwoma masami"
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 79
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 103
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 85
Pomysł na wegański obiad - stek z kalafiora. Wystarczy kilka prostych składni...
Odsłon: 798
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 80
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 79
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 103
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 85
Pomysł na wegański obiad - stek z kalafiora. Wystarczy kilka prostych składni...
Odsłon: 798
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 80
Składniki
Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Dobrze wymieszaj.
Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 25 minut.
Pozostałe masło stop wraz z 7 dag cukru. Dodaj 10 dag śmietany kremówki i gotuj 2 minuty. Pod koniec wrzuć płatki migdałowe oraz pistacje. Masę rozsmaruj na cieście. Piecz je jeszcze 15 minut. Wystudź i rozetnij na dwa blaty.
Wierzchni placek pokrój na trójkąty. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 dag cukru oraz sokiem śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim masę śliwkową. Schładzaj godzinę.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Twaróg utrzyj z resztą cukru oraz kwaśną śmietaną. Dolej likier. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno, domieszaj do masy.
Żelatynę rozpuść, podgrzewając, ostrożnie połącz z masą serową. Krem wyłóż na masę śliwkową, przykryj trójkątami ciasta. Torcik schładzaj 2 godziny.Źródło: Tina