Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik migdałowy z porzeczkami i bezą"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 554
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 52
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 31
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 554
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 52
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 31
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł
Masło ucieramy z 200 g cukru na kremową masę, stopniowo dodajemy 3 jaja, mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, sok z połowy cytryny, miksujemy na gładkie ciasto.
Białka z 3 jaj ubijamy ze 100 g cukru na sztywno. Dodajemy 2–3 łyżeczki soku z cytryny. Ciasto migdałowe przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzch wykładamy pianę z białek. Pieczemy 45–50 minut w 180oC. Jeśli beza na wierzchu będzie się za bardzo przypiekać, przykryjmy ją folią aluminiową.
Maślankę mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym, 75 g cukru i 2 łyżkami soku z cytryny. W rondelku podgrzewamy 4 łyżki śmietany i rozpuszczamy namoczoną żelatynę, dodajemy do maślanej masy. Wsypujemy 200 g obranych i umytych porzeczek. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Ciasto przekrawamy na 2 części. Na dolną wykładamy krem i przykrywamy blatem z bezą. Wierzch dekorujemy porzeczkami obtoczonymi w cukrze.Źródło: Rewia