Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torciki nugatowe"
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3134
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2785
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 33
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3134
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2785
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 33
Składniki
Ciasto: czekoladę posiekaj. Mleko podgrzej z 50 g cukru, rozpuść w nim czekoladę. Odstaw do wystudzenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Masło utrzyj z 70 g cukru. Kolejno wbij jajka, dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej czekoladowe mleko, wymieszaj ciasto mikserem.
Przelej na blachę wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na 12 minut. Po wystudzeniu z placka wytnij 20–24 krążki o średnicy 6 cm. 2. Krem do przełożenia tortu: krem nugatowy podgrzej, wymieszaj z masłem. Odstaw do wystudzenia. Kiedy masa zacznie ponownie gęstnieć, posmaruj nią krążki ciasta i ułóż po 5–6, jeden na drugim. Wstaw do lodówki na 3–4 godziny.
Dekoracje: masę cukrową zagnieć, 400 g masy ufarbuj na czerwono. Następnie rozwałkuj ją na 4 placki o grubości 4 mm i średnicy ok. 20 cm.
Przykryj nimi torciki, dobrze dociśnij do wierzchu i boków ciasta. Wygładź starannie szpachelką cukierniczą. Wystające brzegi odetnij i odłóż, zrobisz z nich kapelusze muchomorów.
Muchomorki: zagnieć 80 g masy marcepanowej z kakao. Podziel na 8 porcji i uformuj nóżki muchomorów. Z czerwonej masy cukrowej zrób 8 kulek, placem wgnieć w nich dołeczki i uformuj kapelusze grzybków. Dołeczki posmaruj lekko wodą, przyklej kapelusze do nóżek.
Białe kropki i trawa: resztę masy cukrowej rozwałkuj na placek grubości 1–2 mm, podsypując lekko cukrem pudrem. Wytnij z niego kółka różnej wielkości (możesz to zrobić, używając końcówek szprycy cukierniczej).
Posmaruj kropki wodą, poprzyklejaj do torcików i kapeluszy muchomorków. Pozostałe 40 g masy marcepanowej ufarbuj na zielono. Podziel na 4 porcje, przeciśnij np. przez wyciskarkę do czosnku lub maszynkę do makaronu. Kępki marcepanowej trawy ułóż obok grzybków.
W zastępstwie
Jeśli nie masz specjalnej szpachelki cukierniczej potrzebnej do wygładzania masy cukrowej i marcepanowej, możesz zamiast niej użyć szerokiego noża o zaokrąglonej końcówce, np. do masła.Źródło: Twój Styl