Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny orzechowy biszkopt przełożony czekoladowym i śmietankowym kremem ... niebo w gębie :-)
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20234
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 143
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2075
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20234
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 143
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2075
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Składniki
Biszkopt czekoladowo-orzechowy: Piekę zawsze dzień wcześniej, aby łatwiej się kroił. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do dokładnego połączenia. Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Na drugi dzień ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty. Krem czekoladowy: Serek mascarpone zmiksować z Nutellą do otrzymania gładkiej masy. Dodać przestudzone czekolady i jeszcze przez chwilę miksować. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Krem śmietankowy: Śmietankę i mascarpone ubić do otrzymania sztywnego kremu pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył. Ganache: W małym garnuszku podgrzać śmietankę i miód, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat i nasączyć połową ponczu. Posmarować równo połową kremu czekoladowego. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu czekoladowego, równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić. Na schłodzone ciasto wylać gęstniejącą polewę czekoladową, wyrównać. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc Udekorować dowolnie (u mnie ciasteczka Amaretti). Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki