Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort czekoladowo-makowy"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Zmiksuj żółtka z cukrem na białą masę. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, mak. Wymieszaj, dodaj ubite białka. Tortownicę posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C. Ostudź.
Zimny biszkopt przekrój na 3 krążki (najlepiej upiec ciasto poprzedniego dnia). Nasącz je zimną, słodką, mocną herbatą z dodatkiem aromatycznego alkoholu. Przygotuj masę karpatkową, wg przepisu na opakowaniu.
Krążki ciasta smaruj dżemami oraz masą karpatkową. Złóż. Wierzch tortu polej stopioną czekoladą gorzką. Kiedy zastygnie – udekoruj białą. Wstaw do lodówki, aby tort całkowicie stężał.
<strong>Agnieszka Huber z Wrocławia</strong>Źródło: Takie jest życie