Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort makowo-serowy"
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 23
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 305
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 23
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 305
Składniki
Mak wypłucz starannie na sicie, przełóż do miski, a następnie zalej gorącym mlekiem (ok. pół litra). Pozostaw do przestudzenia. Ponownie przełóż na sitko i dokładnie osącz. Zimny mak zmiel dwukrotnie za pomocą malaksera lub maszynki do mięsa z gęstym sitkiem.
Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z 20 dag cukru na puszystą masę. Dalej ucierając, wlej sok z połowy cytryny i kilka kropli aromatu migdałowego. Stopniowo dodawaj zmielony mak, bułkę tartą zmieszaną z 4 łyżkami pokruszonych herbatników i proszkiem do pieczenia, posiekane migdały oraz startą czekoladę. Na koniec wmieszaj ubite na sztywno białka.
Ciasto przełóż do prostokątnej blachy. Piecz 45 min w 170 st. Wystudź w formie, przekrój na 2 blaty. Schłodzoną kremówkę ubij z resztą cukru, połącz z mascarpone. Dodaj kilka kropli aromatu. Kremem przełóż i udekoruj blaty makowe. Tort obłóż plasterkami owoców.
12 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 490 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety