Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort mandarynkowo-serowy"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2950
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3343
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 111
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 40
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2950
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3343
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 111
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 40
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł
Mieszamy mąkę, 50 g cukru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone masło i żółtka, krótko zagniatamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią dno tortownicy, dziurkujemy widelcem. Pieczemy 12–15 minut w 200oC.
W ten sam sposób pieczemy drugi placek. Oba zostawiamy do ostygnięcia. Jeden nacinamy od środka na 16 trójkątów, żeby później łatwiej było kroić tort na kawałki.
Mandarynki odcedzamy z zalewy. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Ser mieszamy z 75 g cukru i sokiem z cytryny. Dodajemy żelatynę i partiami bitą śmietanę, mieszamy. Na koniec wsypujemy 3/4 odsączonych mandarynek i łączymy z kremem.
Na spód tortownicy kładziemy placek ciasta. Wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy plackiem z nacięciami, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Tuż przed podaniem tort dekorujemy cząstkami osączonych z zalewy mandarynek.Źródło: Rewia