Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort miodowy z orzechami i daktylami"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20536
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10086
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 267
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20536
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10086
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 267
Składniki
Jajka, cukier puder i miód ubij w misce. Wlej olej i pół szklanki wody, wymieszaj. Mąkę i proszek do piernika przesiej na masę w misce i zagnieć ciasto. Wsyp orzechy i daktyle, wymieszaj. Tortownicę wysmaruj tłuszczem.
Wlej ciasto, wygładź jego powierzchnię i ułóż daktyle. Piecz w temperaturze 160° C przez około 45 minut.
Zrób krem. Budyń rozmieszaj w małej ilości mleka. Resztę mleka wlej do garnka, wsyp pół szklanki cukru i zagotuj. Wlej mleko z budyniem i wciąż mieszając, ugotuj gęsty krem.
Miękkie masło pokrój w kawałki i wmiksuj do kremu. Dodaj zmielone orzechy włoskie.
Obierz pomarańcze i wytnij z nich miąższ. Do rondelka wsyp resztę cukru (50 g) i zagotuj z małą ilością wody. Włóż do tego kawałki pomarańczy i podduś.
Ciasto rozkrój poziomo na 3 części. Dolną posmaruj połową kremu i posyp połową pomarańczy. Przykryj drugim płatem ciasta, wyłóż resztę kremu z pomarańczą i przykryj ostatnią częścią ciasta z zapieczonymi daktylami. Czas przygotowania: 120 minut
Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 529 kcalŹródło: Na żywo