Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort śmietanowy o orzeźwiającym zapachu mięty"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 4 łyżkami cukru. Pianę z białek połącz z wszystkimi żółtkami. Dosyp mąkę i proszek. Ciasto rozsmaruj na prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 min w 180oC. Wystudź.
Żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając. Miętę posiekaj. Śmietanę ubij z resztą cukru, połącz z sokiem, likierem oraz miętą i żelatyną. Tężejący krem rozsmaruj na cieście. Potnij je na 3–4 szerokie paski.
Jeden pasek zwiń masą do środka, ustaw pionowo na paterze. Owiń pozostałymi paskami. Ściśnij obręczą tortownicy albo folią aluminiową. Schładzaj 3 godziny. Potem tort posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj plasterkami jabłka, miętą, imbirem oraz pistacjami.Źródło: Naj