Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna tradycyjna szarlotka, którą nauczyła mnie piec moja teściowa, przepis jest bardzo stary ale wypróbowany i niezawodny, szarlotka króluje na naszym stole bardzo często bo wszyscy ją uwielbiają.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4578
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 859
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4578
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 859
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier a następnie zimną margarynę, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podziel na pół. Ciasto owiń folią spożywczą i włoż do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp cukrem i odstaw na 20 minut żeby puściły sok. Następnie jabłka odciśnij z nadmiaru soku , dodaj cynamon i wymieszaj.
Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę o wymiarach 26 x35 wyłóżonej papierem do pieczenia. Ciasto nakuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka i drugą część ciasta. Wierzch ponakuwaj widelcem. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Szarlotka smakuje na zimno lub na ciepło z lodami i bitą śmietaną.