Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Truskawkowe ślimaczki z drożdżowego ciasta"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 472
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1561
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 342
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 472
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1561
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 342
Składniki
ok. 90 minut • Porcja 310 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji
Mąkę przesiej, dodaj do niej cukier, rozkruszone drożdże oraz żółtka. Mieszając dolewaj mleko, a pod koniec roztopione masło. Dodaj gałkę muszkatołową. Ciasto wyrób, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj je konfiturą truskawkową – całe owoce poprzesuwaj tak, żeby utworzyły rzędy. Następnie pokrój ciasto w 12 pasów wielkości truskawek i zwiń w ślimaczki. Ułóż je obok siebie w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką brytfannie.
W rondelku rozpuść masło, wymieszaj je z rumem i używając pędzla, kuchennego posmaruj ślimaczki. Odstaw, żeby troszkę podrosły.
Wstaw brytfannę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 45 minut. Pod koniec pieczenia obniż temperaturę.
Upieczone ślimaczki odstaw do wystudzenia. Potem możesz je oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie