Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa, szybka, puszysta szarlotka
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 23
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 23
Składniki
Żółtka należy oddzielić od białek. Miękką margarynę należy utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przestając ucierać, dodawać kolejno po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać je porcjami do masy maślano-jajecznej. Po każdej porcji wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Białka ubić na sztywna pianę, delikatnie za pomocą szpatułki wmieszać je w ciasto. Na dno formy posmarowanej tłuszczem wyłożyć 3/4 ciasta, lekko wyrównać, wyłożyć na nie mus jabłkowy, wyrównać. Łyżką, punktowo wyłożyć na mus pozostałe ciasto i delikatnie wyrównać. Ciasto piec ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)