Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki z cukinią i ryżem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w talarki lub półtalarki. Ser zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj cukinię i stale mieszając smaż ok. 2 minut.
Zagotuj mleko. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć ryż i gotuj 15-20 min. Przestudź. Dodaj do ryżu cebulę oraz cukinię, jajka, starty żółty ser, oregano oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, mleko, wodę oraz olej. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Używając szklanki, wytnij w nim koła.
Foremki w kształcie babeczek lub formę do muffinów posmaruj masłem oprósz bułką tartą. Ciastem wylep dno i boki foremek i napełnij przygotowanym farszem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw foremki z ciastem, piecz 15-20 min, aż wierzchy babeczek lekko się zrumienią.
50 minut Sztuka: 200 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie