Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy mam mało czasu i muszę coś szybko zrobić na obiad, wtedy ratują mnie kluseczki mojej babci.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4947
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2324
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4947
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2324
Składniki
Na początku stawiamy wodę, którą solimy aby się zagotowała. Kiedy woda się podgrzewa wrzucamy wszystkie składniki do miski i rozrabiamy łyżką ciasto do momentu aż będzie miało zwartą konsystencję.
Może się zdarzyć że serek był żadszy wtedy trzeba jeszcze trochę dodać mąki. Ciasto musi być zwarte i nie lepić się do łyżki. Kiedy woda wrze zaczynamy kluski kłaść na wodę. Gotujemy krótko od czasu wpłynięcia na powierzchnię 3 do 5 minut. Odcedzamy na druszlaku i przepukujemy wodą. W tym samym czasie roztapiamy masło, którym polewamy kluski. Już możemy jeść na słono lub posypać cukrem i jeść na słodko. Smacznego!