Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Habas a la catalana to proste, obfite i pełne smaku danie. Istnieje wiele przepisów na bób po katalońsku - z pomidorami lub bez, z boczkiem lub kiełbasą chorizo ale dwa podstawowe składniki to bób i morcilla. Morcilla to czarna kiełbasa (rodzaj hiszpańskiej "kaszanki") przyrządzana z krwi, tłuszczu i podrobów.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę chorizo i morcillę pokroić w grube plastry.
Pokrojoną wędlinę włożyć do garnka. Podgrzewać na średnim ogniu do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Podsmażone kawałki kiełbas odłożyć na talerz.
Na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie wlać wino i dusić do odparowania alkoholu. Dodać rozmaryn i liście laurowe.
Do garnka wrzucić bób, wlać tyle wody, żeby przykryła składniki. Dodać passatę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości bobu. Na koniec dodać odłożone wcześniej chorizo i morcillę.