Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Buraczki marynowane"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
<strong>Ewentualnie:</strong>
kilka liści laurowych, kilkanaście ziarenek ziela angielskiego, 3-4 łyżeczki nasion kminku, 5 małych cebul.
Buraczki starannie umyj pod strumieniem bieżącej wody, odetnij ogonki i część z liśćmi. Następnie włóż je do garnka, zalej wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj 1/2 łyżeczki soli. Buraczki gotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmij je i odłóż do ostygnięcia.
Gdy przestygną, obierz je ze skórki i ułóż ciasno w słoiczkach.
Przygotuj zalewę. Do rondla wlej 2 szklanki wody, dodaj cukier, pozostałą sól oraz ocet i zagotuj na wolnym ogniu.
W tym czasie obierz czosnek oraz cebulę. W każdym słoiczku umieść po kilka ząbków, jedną małą cebulkę, dodaj także nasiona kopru i ewentualnie po listku laurowym oraz po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz kminku.
Następnie zalej buraczki w słoikach gorącą zalewą i od razu starannie zakręć wyparzonymi nakrętkami. Ułóż dnem do góry i poczekaj aż ostygną. Przechowuj buraczki w ciemnym i chłodnym miejscu około 3 miesiące.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut. Porcja: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie