Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cannelloni z mieloną wołowiną"
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 15
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23688
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20255
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 15
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23688
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20255
Składniki
Cebule obierz, op łucz i osusz, a następnie pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Oczyszczoną marchewkę zetrzyj na?tarce jarzynowej o?dużych oczkach.
W rondlu na?łyżce oleju zeszklij połowę posiekanej cebuli i?czosnek. Dodaj startą marchewkę (możesz także dodać posiekane łodygi selera naciowego). Mięso przesmaż na suchej patelni i?przełóż do?rondla z cebulą. Dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw solą i?pieprzem (możesz dodać do?smaku zioła prowansalskie). Duś około 10 min. Zdejmij z ognia, pozostaw do?ostudzenia.
Po przestudzeniu do?mięsa dodaj śmietanę i?połowę startego żółtego sera. Wymieszaj. Farszem nadziewaj surowe rurki makaronu cannelloni. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż w nim przy- gotowane cannelloni.
Na kolejnej łyżce oleju przesmaż pozostałą cebulę. Dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Duś na małym ogniu, cały czas mieszając, około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem polej cannelloni, posyp resztą startego żółtego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do?temp. 200 st. i zapiekaj ok.?45 min.
Czas ok. 90 min; porcja – 450 kcal, cena 3,60 zł.
Dobra rada: Przed faszerowaniem makaron możesz podgotować, by był elastyczny.Źródło: Świat kobiety