Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caponata to rodzaj gulaszu z bakłażana. Pyszne danie pochodzi z Sycylii. Podaję przepis wg M Morana, ale oczywiście nieco przeze mnie zmieniony. Ja bakłażan zastąpiłam młodą cukinią, która nie potrzebowała solenia.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 45
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 17
Polecam.
Odsłon: 348
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3611
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 45
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 17
Polecam.
Odsłon: 348
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3611
Składniki
Młodą cukinię kroimy w kostkę i wystarczy. Starszą dobrze jest posypać solą, odstawić, po 15 minutach przepłukać i osączyć na sitku. Pomidory obieramy ze skórki, wyjmujemy miąższ z nasionami, a pozostałą część kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i krótko obsmażamy cukinię. Następnie przekładamy cukinię na sitko, a na patelni smażymy 2-3 minuty pomidory, seler i cebulę. W czasie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem,pokruszonym liściem laurowym,ziołami prowansalskimi i cukrem. Następnie na patelnię wrzucamy cukinię, plasterki kaparów, oraz oliwki, mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy resztę oliwy. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.