Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cebularze ze szparagami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Składniki
Drożdże wymieszaj z 1/2 ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki. Odstaw na 15-20 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, rozczyn, oliwę i resztę wody. Wyrabiaj ok. 10 min. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na ok. godz.
Cebulę obierz, pokrój w piórka, przesmaż na rozgrzanym oleju, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Szparagi oczyść, obgotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie ok. 10 min.
Ciasto podziel na 4 lub 6 części, posyp mąką, rozwałkuj, uformuj łódeczki z brzegami. Połóż na blasze wyłożonej papierem do piecz. Na każdą łódkę nałóż cebulę, po 2 szparagi, ew. po pomidorku. Nagrzej piekarnik do 220oC. Piecz ok. 15-20 min, do zrumienienia ciasta.Źródło: Świat kobiety