Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chłodnik z czerwonych owoców"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 21
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1568
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 21
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1568
Składniki
Porzeczki przebierz, opłucz, osącz owoce na sicie, oderwij od łodyżek i wrzuć do garnka. Umyj, osusz i odszypułkuj kilka truskawek, pokrój je na kawałki (1-2 sztuki odłóż do dekoracji). Dodaj do porzeczek.
Przebierz i opłucz pod bieżącą wodą garść malin (ewentualnie poziomek). Znajdujące się w garnku owoce zasyp cukrem, odstaw na kilka minut, aby puściły sok. Następnie podlej je szklanką wody i gotuj na małym ogniu 5-10 minut, a potem przetrzyj przez sito. Dolej mleko. Doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze 5 min.
Wsyp maliny oraz odłożone i przekrojone na połówki lub ćwiartki truskawki. Gotuj razem jeszcze 1-2 minuty, zdejmij z ognia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier waniliowy. Gotową zupę owocową rozlej do miseczek. Osobno podawaj na stół ubitą kremówkę. Zupę możesz udekorować listkami świeżych ziół, mięty lub melisy cytrynowej.
Czas ok. 20 min; porcja – 320 kcal, cena 3,70 zł.
Doskonałym dodatkiem do zup owocowych są małe beziki oraz kostka z ugotowanej na gęsto i zastudzonej kaszy manny. Inna propozycja to herbatniki lub słodkie pałeczki ptysiowe.Źródło: Świat kobiety