Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chrupiące kanapeczki z awokado"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Awokado umyj pod bieżącą wodą, przekrój na pół, usuwając pestkę. Wydrąż miąższ, pokrój go w plasterki i szybko skrop sokiem wyciśniętym z cytryny lub limonki.
Zagotuj 2 litry wody z łyżką octu. Do chochelki wbijaj kolejno po jednym jajku. Zanurzaj chochelkę z jajkiem w gotującej się wodzie i trzymaj, aż białko się zetnie.
Tosty opiecz w tosterze na złoty kolor. Ułóż na talerzykach, potrzyj obranym ząbkiem czosnku. Na każdej kromce ułóż 1-2 plasterki awokado oraz jajko w koszulce.
Na suchej patelni zrumień sezam, pokruszone migdały i pestki słonecznika. Jajka oprósz solą oraz pieprzem. Posyp ziarnami. Dekoruj kolendrą, podawaj z sosem.
Czas ok. 25 min; porcja – 240 kcal, cena 2 zł.
Tylko miękki i dojrzały miąższ awokado będzie smacznym dodatkiem do grzanek oraz podstawą tradycyjnego sosu guacamole. Zanim więc kupisz owoc, przyjrzyj się jego barwie i... cenie. Zielone awokado na ogół wymaga leżakowania. To przeznaczone do spożycia jest ciemne, niemal brązowe i zdecydowanie droższe.
. Grzanki możesz też posmarować bazyliowym pesto.Źródło: Świat kobiety