Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym wołowym z pomidorami, czosnkiem i serem mozzarella.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 153
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 64
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1092
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 153
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 64
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1092
Składniki
Cukinie przekrawamy na pół i wydrążany środki tak żeby pozostawione ścianki miały ok pół cm grubości. Tak wydrążone cukinie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (najlepiej na papier do pieczenia). Pieczemy od 15-20 minut żeby cukinie zmiękły.
Na mocno rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone. Gotowe mięso przekładamy do jakiegoś pojemnika (duża salaterka lub plastikowy pojemnik) i odstawiamy na bok.
Wydrążony miąższ z cukiń szatkujemy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek drobno posiekany i całość podsmażany parę minut uważając żeby czosnek się nie przypalił. Na patelnie dodajemy pomidory z puszki i całość dobrze mieszamy. Bierzemy wcześniej usmażone mięso i zlewamy tłuszcz który się zebrał na dnie salaterki a mięso dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy. Czekamy aż nadmiar wody odparuje, farsz powinien być gesty. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Wysuwamy blachę z piekarnika z połówkami cukini i każdą z nich wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy plasterki dobrze odsączonej mozzarelli. Pieczemy nasze cukienie jeszcze ok 15 minut do rozpuszczenia sera.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym wołowym z pomidorami, czosnkiem i serem mozzarella najlepiej smakuje na ciepło ale można ją jeść też na zimno.
SMACZNEGO