Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cukiniowy kołacz"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 74
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 385
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 108
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 74
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 385
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 108
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 2,20 zł
Mąkę posiekaj razem z zimnym masłem. Dodaj szczyptę soli, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2 łyżki lodowatej wody oraz 1 jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto, owiń je folią i odstaw na 30 min do lodówki.
Serek ricotta (lub inny, np. śmietankowy serek kanapkowy) przełóż do miski. Dodaj połowę startego na tarce parmezanu, przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka posiekanych listków bazylii i żółtko. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim formę do tarty, uformuj wyższy brzeg. Spód posmaruj drugim rozmąconym żółtkiem. Rozłóż masę serową.
Cukinię umyj, pokrój w plasterki, rozłóż na masie serowej. Piecz 30 minut w 190 st. Posyp resztą startego parmezanu i orzeszkami. Dopiekaj 15 minut w 170 st.Źródło: Świat kobiety