Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowywanie potraw i przetworów z niektórych warzyw wiąże się z przebarwieniami na dłoniach. Czy po drylowaniu wiśni, obieraniu młodych ziemniaków lub ścieraniu na tarce buraczków można mieć czyste dłonie ? Tak - jeśli się używa rękawiczek, w innym przypadku po pracy trzeba skórę dłoni wybielić. Oto kilka domowych sposobów.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 231
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 231
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 89
Składniki
Przed przystąpieniem do pracy nacieramy dłonie octem jabłkowym. Czynność ta zapobiegnie przebarwieniom.
Soda, kwasek cytrynowy lub proszek do pieczenia to produkty, które znajdziemy w każdej kuchni. Wykorzystane do mycia rąk zamiast mydła skutecznie usuną przebarwienia.
Właściwości wybielające mają również niektóre warzywa np. surowy ogórek, cytryna, korzeń pietruszki, natka pietruszki i rzodkiewka. Warzywa wystarczy obrać, pokroić w plasterki i przecierać nimi przebarwienia. Z cytryny wykorzystujemy sok.