Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Danie popisowe - Moqueca de peixe"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 384
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 384
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Filety z ryby myję, obieram ze skóry, kroję w większe kawałki. Warzywa: papryki i cebulę kroję w krążki. Pomidory zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w kawałki. Czosnek obieram, drobno kroję lub miażdżę.
W głębokiej patelni do duszenia mocno rozgrzewam olej palmowy (to jemu m.in. danie zawdzięcza swój smak). Wykładam połowę warzyw.
Na warzywach kładę kawałki ryby. Przykrywam je resztą warzyw. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Całość polewam mlekiem kokosowym. Przykrywam. W tej postaci duszę potrawę ok. 40 min na średnim ogniu, od czasu do czasu odkrywając ją i polewając wierzch dania zbierającym się w naczyniu sosem.
Przygotowuję ryż po brazylijsku. Ziarna ryżu spłukuję na durszlaku zimną wodą i odstawiam. W garnku rozgrzewam olej roślinny, dodaję 2 łyżki drobno posiekanej cebuli i smażę przez minutę. Dorzucam rozgnieciony czosnek i smażę wszystko, aż się zezłoci.
Dopiero wtedy wsypuję do garnka ryż i łyżeczkę soli. Mieszam, aż ryż się lekko zbrązowi. Zalewam go 4 szklankami gorącej wody i mieszam. Zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę.Źródło: Kobieta i życie