Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te małe pierożki to najlepszy dodatek do świątecznego barszczu lub zupy grzybowej. Jednak jak przygotować ciasto na uszka, aby było delikatne i dobrze się lepiło? Sekretem jest jeden składnik, o którym wielu z nas często zapomina - to gorąca woda. Dzięki niej ciasto wyjdzie elastyczne i delikatne, a tym samym znacznie lepsze niż w przypadku użycia zimnej wody.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj do niej sól i 2 łyżki oleju, np. słonecznikowego. Wlewaj wodę partiami i mieszaj drewnianą łyżką. Następnie wyrób ciasto ręką (uważając by się nie oparzyć). Możesz użyć do tego celu robota kuchennego, używając końcówki z hakiem. Musisz uzyskać efekt sprężystego, plastycznego ciasta. Przed wykonaniem uszek uformuj z ciasta kulkę i zawiń w folię spożywczą. Odłóż na ok. 15 minut. Następnie możesz rozwałkować ciasto i formować uszka.