Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapsalon to holenderski fast food. Składa się z frytek i mięsa (w oryginale gyros albo szoarma) zapieczonych pod serem, przykrytych sałatką ze świeżych warzyw i polanych sosem. W mojej wersji użyłam kawałków kurczaka, surówki z kapustą i domowego sosu.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 418
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11928
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 80
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 418
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11928
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 80
Składniki
Danie możemy przygotować w większym naczyniu żaroodpornym lub w dwóch mniejszych kokilkach. Przygotowujemy frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy. Najlepiej zalać ziemniaki na 10 minut wodą z odrobiną cukru, potem przepłukać i dokładnie osuszyć. Ziemniaki smażymy. Gotowe układamy w kokilkach. Kurczaka kroimy w większą kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa. Smażymy na oleju. Usmażone kawałki kurczaka układamy na frytkach. Frytki z kurczakiem posypujemy serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 10 minut z termoobiegiem. Ser powinien się lekko zarumienić. Szykujemy sos i surówkę: Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, ogórka w pomidora w plasterki. Do kokilek z zapieczonymi frytkami z mięsem nakładamy porcje surówki. Całość polewamy sosem. Serwujemy od razu, aby frytki i kurczak były gorące.