Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe ślimaczki z porem"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 401
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11100
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 63
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 401
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11100
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 63
Składniki
W ciepłej wodzie rozrabiam drożdże ze szczyptą cukru i łyżką mąki pszennej. Odstawiam na 5 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypuję obie mąki, dodaję 1/3 łyżeczki soli, mieszam. Dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, dolewając oliwę. Gotowe przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
Obrane pieczarki drobno kroję. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję pieczarki, następnie oczyszczony por pokrojony w półplasterki. Duszę do miękkości, przyprawiam solą i pieprzem. Keczup i koncentrat mieszam z bazylią.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na cienki prostokąt. Smaruję go mieszanką keczupu i koncentratu. Na tym równomiernie rozkładam usmażone pieczarki z porem, wszystko posypuję startym serem. Zwijam.
Powstałą roladę tnę w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ślimaczki układam na blasze wyłożonej pergaminem. Piekę ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.Źródło: Tina