Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszone w winie z makaronem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Kurki dokładnie oczyść, ew. krótko opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Większe sztuki potnij na połówki, małe – pozostaw w całości.
W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut.
Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Plasterki boczku potnij w paseczki. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć boczek, lekko go zrumień. Dodaj kurki i smaż razem przez 5 minut. Następnie grzyby podlej winem i duś jeszcze 5 minut.
Po 2–3 minutach do składników na patelni dołóż pokrojone dymki. Dolej śmietanę. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron odcedź, dobrze osącz. Przełóż na patelnię. Posyp startym serem. Dobrze wymieszaj. Krótko razem podgrzej. Danie wyłóż na talerze i od razu podawaj.Źródło: Naj