Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Wydryluj czereśnie i zasyp cukrem. Odstaw, by puściły sok. Przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj wanilię i sok z cytryny. Gotuj, co jakiś czas mieszając.
Gdy owoce są rozgotowane, zdejmij z gazu, wyjmij laskę wanilii, zmiksuj lub rozgnieć.
Ponownie zagotuj. Dżem przełóż do słoiczków. Zapasteryzuj.
Wersja bez cukru: Zastąp cukier 1/2 łyżeczki soli morskiej i podgrzewaj pokrojone owoce powoli (nawet 2 godziny, z przerwami), w garnku o grubym dnie.Źródło: Olivia