Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżem pomidorowy"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Połowę pomidorów sparz, obierz. Pokrój na ćwiartki, wytnij środki. Czosnek obierz. Papryczki chili umyj, imbir obierz. Obrane pomido ry, czosnek, imbir, papryczki chili i sok z cytryny zmiksuj (możesz dodać 4 łyżki sosu rybnego, dostępnego na stoiskach z orientalną żywnością).
Masę wlej do garnka z grubym dnem. Zagotuj. Ogień zmniejsz, wsyp cukier, mieszając, rozpuść.
Resztę pomidorów umyj, pokrój na kawałki, wytnij środki. Dodaj do masy pomidorowej. Smaż na małym ogniu ok. 45 min (aż masa będzie szklista i gęsta).
Gorącym dżemem napełnij słoiki, od razu zakręć. Odstaw do góry dnem. Przechowuj rok w chłodnym, ciemnym miejscu.
Sok z cytryny dobrze wyciśnij łyże czką. Łyżeczką oskrob także imbir (wtedy nie zmarnujesz miąższu)
Do zmiksowanych pomidorów pani Małgosia dodaje pokrojone. Dzięki temu dżem nie będzie miał konsystencji musu, tylko bardziej gęstą
Cukier wsyp do wrzącej masy pomidorowej i mieszając, powoli go rozpuść. Dżem jest gotowy, gdy kropelka masy od razu zastygnie na oziębionym talerzu
Czas przygotowania 80 min, ilość słoików po 250 ml 4, cena za słoik 1,50 złŹródło: Chwila dla Ciebie