Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Egzotyczny gulasz z indykiem i kokosową nutką"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 14
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 14
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Marchewki obierz, opłucz, przekrój wzdłuż, a następnie na kawałki. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Chili rozetnij, usuń środki z pestkami, pokrój w plasterki. Kolendrę opłucz, osusz, oderwij listki i grubo je posiekaj.
Mięso umyj, wytrzyj do sucha i pokrój w kostkę średniej wielkości. W garnku mocno rozgrzej olej, zrumień na nim mięso. Posyp solą oraz pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy, 2 łyżki curry i łyżeczkę kurkumy. Krótko zasmaż. Podlej bulionem i mlekiem kokosowym. Dołóż chili i połowę kolendry. Gotuj ok. 20 minut.
Ryż wsyp na posolony wrzątek. Ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Marchewki i kalafior dodaj do gulaszu ok. 10 minut przed końcem gotowania. Dymki pokrój, wrzuć do gulaszu razem z groszkiem 4 minuty przed końcem gotowania. Danie zagęść zasmażką.
Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Ryż połącz z resztą curry i kurkumy. Podawaj do gulaszu.
Smak egzotycznego gulaszu znakomicie podkreślą orzeszki ziemne. Możesz je posiekać i posypać nimi gotową potrawę albo dodać do sosu 1–2 łyżki gotowego masła orzechowego.Źródło: Tina