Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Estragonowy filet z groszkiem"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4910
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 880
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4910
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 880
Składniki
Filety opłucz, wytrzyj do sucha. Delikatnie oddziel skórę od mięsa. Wsuń tak po 1-2 gałazki estragonu. Oprósz pieprzem. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą, wymieszaj z oliwą. Natrzyj tym przygotowane filety. Wstaw je na godzinę do lodówki. Dymki oczyść, potnij na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż zamarynowane filety. Smaż je ok. 12 minut.
W garnku rozgrzej masło. Wrzuć zielony groszek (bez wcześniejszego rozmarażania) oraz dymki. Warzywa krótko podsmaż na dużym płomieniu, ciągle mieszając. Potem podlej je białym winem. Zmniejsz płomień i duś do miękkości, bez przykrycia, by warzywa nie straciły intensywnego zielonego koloru. Pod koniec duszenia jarzynkę przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. 3 Usmażone filety oprósz pieprzem. Obłóż jarzynką z groszku. Serwuj z dodatkiem sosu chrzanowego na śmietanie.
ok. 1 godziny i 35 minut . 1 porcja 390 kcal.
Sos chrzanowy
W garnku rozgrzej 2 łyżki masła. Oprósz je 1 łyżką mąki pszennej. Krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z 200 ml białego wytrawnego wina i 150 ml zimnego mleka. Dodaj 2–3 łyżki startego chrzanu. Mieszając, gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw go do smaku solą i białym pieprzem. Posiekaj 1/2 pęczka koperku. Domieszaj go do gotowego sosu.Źródło: Tina