Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Focaccia zamiast kanapki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
• 1,5 godziny • dla 4 osób • cena ok. 5 zł
Przesiej mąkę, zrób w niej 2 zagłębienia. W jedno wsyp sól i cukier, w drugie drożdże. Wlej 2 łyżki oliwy i trochę wody. Wymieszaj rękami, dolewając stopniowo wodę. Wyrabiaj do całkowitego połączenia składników, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
Wyrośnięte znów wyrabiaj na stolnicy, podsypując mąką. Ciasto uformuj w kulę, spłaszcz dłońmi i wałkuj na placek o grubości 1,5 cm.
Wyłóż je na natłuszczoną blachę, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Do rondla wlej 4 łyżki oliwy, wrzuć rozmaryn. Podgrzej.
W wyrośnięty placek włóż oliwki, a obok nich po 2–3 listki rozmarynu. Powierzchnię ciasta posmaruj oliwą rozmarynową i posyp odrobiną soli. Piecz 20–25 minut w temperaturze 180 stopni C.Źródło: Show