Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuska zapiekanka z ryżem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22497
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 119
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22497
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 119
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż, wlewamy białe wino i, mieszając, odparowujemy płyn. Powoli dodajemy bulion, mieszamy i gotujemy 30–35 minut, aż ryż wchłonie wodę. Żółty ser ścieramy, dodajemy do ryżu, doprawiamy pieprzem i solą.
Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Chili drobno siekamy. Pory myjemy, kroimy w talarki. Kabanosy kroimy na plasterki. Z gałązek tymianku zrywamy listki.
Pieczarki, paprykę i pory smażymy na rozgrzanym oleju 5–6 minut. Na koniec dodajemy kabanosy oraz tymianek, przyprawiamy chili, pieprzem, solą, mieszamy. Połowę warzyw łączymy z ryżem.
Do wysmarowanej oliwą z oliwek i posypanej bułką tartą tortownicy wykładamy masę ryżową. Dodajemy pozostałe warzywa z kabanosami, wyrównujemy, lekko ugniatając. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i polewamy całą zapiekankę. Pieczemy w 200oC ok. 30 minut.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł.
Wartość odżywcza porcji 730 kcal Białko 27 g/Tłuszcz 34 g/Węglowodany 71 gŹródło: Rewia