Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuskie cebularze w kokilkach"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 147
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 147
Składniki
Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki (mrożone wcześniej rozmrażam). Kroję na cztery części i wylepiam nimi żaroodporne kokilki. Wystające brzegi odcinam. Kokilki z ciastem odkładam do lodówki.
Cebule obieram, siekam, smażę w rondlu na rozgrzanym maśle. Gdy zrobią się szkliste, podlewam je wytrawnym białym winem. Duszę, aż więk szość płynu odparuje. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Jajka mieszam ze śmietaną i cebulą. Ser ścieram na tarce. Kokilki wyjmuję z lodówki. Spody z ciasta nakłuwam widelcem. Nakładam masę cebulową. Piekę 25 min w 190 st. Posypuję serem. Dopiekam 5-8 minut.Źródło: 100 rad