Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prodiż wrócił w ostatnich latach do łask i w wielu domach znowu korzysta się z niego podczas przygotowywania ciasta. Czy wiesz, że możesz go także wykorzystać do przygotowania gołąbków? Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że tak ugotowane smakują wyśmienicie!
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2036
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2036
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Składniki
Zdejmij z kapusty wierzchnie liście, włóż ją do garnka, zalej wodą i zagotuj na średniej mocy palnika. Gotuj tak długo, aż liście zmiękną na tyle, że będą elastyczne i da się je łatwo zwijać. Dzięki temu nie będą pękać podczas zawijania gołąbków. Przestudź kapustę.
Mięso, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę oraz jajka przełóż do miski. Dodaj ugotowany i przestudzony ryż oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Wnętrze prodiżu posmaruj dokładnie olejem. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z bulionem.
Z kapusty usuń twarde zgrubienia i rozłóż je na blacie. Na każdy liść połóż porcję farszu i zwiń gołąbki (boki liścia do środka, a następnie całość w rulon).
Na dnie prodiżu ułóż kilka liści kapusty, a na nich poukładaj ciasno gołąbki. Polej je połową sosu pomidorowego i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Całość piecz w prodiżu około 2-2,5 godziny (do uzyskania pożądanej miękkości kapusty).
Drugą część sosu podgrzej na małej mocy palnika. W miseczce lub szklance dokładnie rozmieszaj śmietanę i mąkę z niewielkim dodatkiem wody i dodaj do gotującego się bulionu. Całość mieszaj aż do zgęstnienia sosu. Gołąbki polej sosem i podawaj z ziemniakami.