Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3156
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2804
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 33
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3156
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2804
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 33
Składniki
4 nieduże golonki z indyka 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 korzenia selera 30 dag pieczarek gałązka lubczyku gałązka selera 1/2 pęczka koperku 1 liść laurowy 2 łyżki oleju 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka bulionu (np. takiego ) lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej 2 łyżeczki musztardy francuskiej, sól, pieprz
Umyte golonki dokładnie osuszamy. W dużym rondlu lub garnku rozgrzewamy olej z masłem klarowanym i obsmażamy golonki na złoto z każdej strony. W tym czasie obieramy marchewki, pietruszki, selera i kroimy w słupki (ewentualnie, ale to już nie będzie to, ścieramy na grubych oczkach tarki). Gdy golonki są już obsmażone wyjmujemy je z rondla i na pozostałym tłuszczu przez ok 3-5 min podsmażamy warzywa. Zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy bulion, lubczyk, gałązkę selera, liść laurowy i pieprz. Wkładamy wcześniej obsmażone golonki, Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu przez ok 40-50 min. Czas duszenia musimy dostosować do wielkości golonek- muszą być po prostu miękkie. Następnie dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Dusimy kolejne 10 min. Łączymy śmietanę, z musztardami i wlewamy do warzyw. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, oraz dodajemy drobno posiekany koperek. Dusimy dosłownie przez chwilę. Podajemy z ziemniakami z wody.