Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gruszki na przystawkę"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Gruszki umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, nie obieraj. Każdy owoc przekrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Gruszki skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, by nie ściemniały.
Rukolę przebierz, opłucz, osusz w specjalnej wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku kuchennym. Ser z niebieską pleśnią (np. rokpol) rozdrobnij palcami. Plasterki szynki dojrzewającej (parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej) przekrój wzdłuż na paski.
Na półmisku (lub sześciu mniejszych talerzykach) rozłóż liście rukoli. Każdą ćwiartkę gruszki wypełnij w miejscu gniazda nasiennego kulką ulepioną z sera pleśniowego. Przewiąż paseczkami szynki dojrzewającej. Ułóż na półmisku lub talerzyku
Przygotowane danie skrop olejem, oprósz solą oraz pieprzem. Możesz także, dodatkowo, posypać gruszki uprażonymi na maśle orzechami włoskimi. Podawaj na przystawkę.
czas ok. 15 min; porcja – 210 kcal, cena 2,60 złŹródło: Świat kobiety