Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Grzanki po kijowsku"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Do miseczki włóż 10 dag masła, dodaj szczyptę soli, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na 10 min. Kromki bułki pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na patelni roztop masło które zostało, wrzuć pokrojoną bułkę. Smaż aż lekko się zrumieni. Wystudź.
Mięso umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy filet przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz solą oraz pieprzem. Na środku każdego ułóż rulonik ziołowego masła i zawiń, formując roladki.
Roladki opanieruj. Najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku wymieszanym z mlekiem, a na koniec w grzankach wymieszanych z bułką tartą (lekko dociskając, aby grzanki nie odpadły). Odstaw do lodówki na godzinę.
Na patelnię wlej olej, mocno rozgrzej. Gdy będzie bardzo gorący (ale nie dymiący), zmniejsz ogień, włóż roladki. Przesmaż na rumiano z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz w temp. 180° C przez 15-20 min.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 310 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie