Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z indyka z cytrynową nutką"
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 66
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 798
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 66
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 798
Składniki
Mięso umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę. Natrzyj solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, curry. Nakryj, wstaw do lodówki na pół godziny.
Cytrynę starannie umyj gorącą wodą. Przekrój na pół, wyciśnij sok. Skórkę (tylko żółtą część) drobniutko pokrój.
W rondlu rozgrzej trochę oleju, wrzuć skórkę z cytryny. Podsmaż. Włóż mięso i znów chwilę smaż. Wlej gorący bulion, sok z cytryny i duś, aż mięso będzie miękkie.
Zagęść mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotuj. Jeszcze raz przypraw danie do smaku. Udekoruj warzywami, natką, podaj z ziemniakami oraz sałatką.
Gulasz z indyka jest smaczny także z makaronem, kluskami śląskimi lub kopytkami. W ten sam sposób możesz przyrządzić cielęcinę lub schab środkowy.
<strong>Aleksandra Pruska z Klonowa</strong>Źródło: Takie jest życie